Česká T9

Nebo se také můžeš začít modlit
k siemensáckému bohovi jménem DarkBear
kterej možná příde na to,
jak T9 pro x45 přepsat T9 v x35.....

[Starky, diskuze na Pandoře]

Na pomyslném božském siemensáckém Olympu začíná být nějak těsno. Tentokrát totiž oním dobrým bohem, který se zjevil, aby napravil dávné křivdy, nebyl DarkBear, nýbrž Shaga. Děkuji mu.

Když jsem si v pradávných dobách kupoval svůj legendární C35i, byl jsem ujištěn, že jde sice o výrobek veskrze německý, leč veskrze počeštěný. Opravdu to tak vypadalo, v menu Nastavení telefonu jsem skutečně nalezl položku s názvem Jazyk, v níž mi bylo lze nastavit jazyk čeština. Zklamání přišlo až později při psaní prvni SMS, když jsem se pokusil použít revoluční funkci T9, která "umožňuje při psaní textových zpráv zadávat písmena pouze jedním stisknutím tlačítka", jak praví návod. Bohužel, návod také pravil (na rozdíl od prodavače), že "Správné slovo se vytváří porovnáváním možných kombinací písmen s obsáhlým anglickým nebo německým slovníkem."

Vyřešil takřečený Shaga

download (včetně pokynů autora)

Uvedená úprava je použitelná pouze pro C/M35i s fw verze 1804
Pokud toužíte po české T9 pro vyšší verzi firmware CM35i, doporučuji návštívit tuto užitečnou stránku.

Pro ty, kteří už dávno zahodili návod, bude možná vhodné připomenout na tomto místě jednu docela šikovnou funkci klávesy s hvězdičkou. Jejím dlouhým stiskem lze během psaní SMS režim T9 vypnout a zase zapnout (je-li ovšem v menu vyvolávaném během psaní SMS zaškrtnuto "T9 Text Input").

A ještě jedna rada Luďka Frýborta z diskuze na Pandoře:
Je-li více možností pro stejnou kombinaci kláves, tak se ručně přidaná slova musí vždycky vybírat přes "123". To je jasné. Ale teď přichází zádrhel: V nabídce možností se někdy objevují ručně přidaná slova až za volbou "Ručně". Dokud k nim nedocvakáš, tak vůbec nic nenasvědčuje tomu, že tam jsou. Ale když po volbě "Ručně" cvakneš ješte jednou "123", objeví se.